
Als je Malawi-cichliden te druk vind, maar je wilt wel de mooie kleuren van de cichliden hebben in je aquarium, kom je snel uit op Tanganyika cichliden.
Het Tanganyikameer dat deel uitmaakt van het Riftsysteem, die vanaf het noorden van de Jordaanvallei in het midden-oosten tot in zuidelijk Afrika loopt. Het meer is behalve een van de grootste ( met een lengte van 673 km en een breedte van gemiddeld 50 km) en diepste( gemiddelde diepte is 570 meter, het diepste punt is 1470 meter diep) meren ter wereld ook één van de oudste meren ter wereld. De gemiddelde watertemeratuur aan de oppervlakte ligt tussen de 25 en 26 graden celsius, en een PH waarde van 8.7 tot 9 .Er zijn ongeveer 250 soorten Tanganyika cichliden, dus er is voor elk wat wils. Zo zijn er de zeer kleine slakkenhuiscichliden zoals «Lamprologus» multifasciatus. Maar ook de Boulengerochromis microlepis die met zijn 70 cm. de grootste cichlide ter wereld is, komt voort uit het Tanganyika meer.
Ook de schubbeneter Plecodus en de algengrazers uit de Tropheus-groep komen uit dit mooie meer.
Altolaprologus

ALTOLAMPROLOGUS calvus:
Beschrijving:
De Altolamprologus calvus wordt ongeveer 15 cm, de vrouwtje blijven met 10 cm iets kleiner. is met zijn hoge verschijning en grote bek een aparte verschijning, tevens is de Altolamprologus calvus behoorlijk “plat”bij de zijkanten, dit komt bij het jagen goed van pas, de Altolamprologus calvus ligt namelijk op de loer in een spleet tussen de rotsen.Er zijn meerdere kleurvarianten te vinden bij de Altolamprologus calvus wat afhangt welke vindplaats ze hebben gehad.
Verspreiding:
De Altolamprologus calvus komt voor in het Zuid-westelijk deel van het meer tussen Kampampa en Cape Chaitika, in de rotsbiotopen tussen 3 tot 40 meter diepte.
Gedrag:
De Altolamprologus calvus, is In het algemeen een vrij rustige vis, die zich echter niet snel laat imponeren door andere vissen.
Voedsel:
De Altolamprologus calvus is een rover die leeft van kleine kreeftachtigen en insectenlarven, tot kleine visjes.
Kweek:
De Altolamprologus calvus gebruikt graag slakkenhuizen van om en nabij de 10 cm doornede om de eitjes in af te zetten, bij jongere dieren ongeveer 75 zijn, maar als de Altolamprologus calvus volwassen is kan dat oplopen tot ongeveer 200 stuks. Het vrouwtje blijft de schelp bewaken door zich geheel voor de ingang te plaatsen.
Aquarium:
Een aquarium van minimaal 100 cm. Ingericht met een Zandoppervlak en enkele stenen, een aantal schelpen met een diameter vanaf 10 cm is ook aan te raden.


ga”
Altolamprologus compressiceps:
Beschrijving:
De Altolamprologus compressiceps lijkt ontzettend op de Altolamprologus calvus en alleen de echte kenner zal deze op het ook uit elkaar kunnen houden. De Altolamprologus compressiceps zijn er in verschillende kleurvarianten, afhankelijk van de vindplaats. Door zijn platte vorm is de vis een echte hinderlaag-jager, die net als zijn neef de Altolamprologus calvus vanuit de rotsen op kleine visjes jaagt.De mannen van de Altolamprologus compressiceps worden ongeveer 16 cm en de vrouwen blijven met 10 cm kleiner.
Verspreiding:
De Altolamprologus compressiceps komt in het hele Tanganyikameer voor, Het liefst in een rotsbiotoop op diepten van 5 tot 30 meter.
Gedrag:
De Altolamprologus compressiceps is een jager, die vooral jonge visjes verschalkt, dit gedrag zal hij ook gaan vertonen in het aquarium. De Altolamprologus compressiceps kun je het best als koppel houden.
Voedsel:
De Altolamprologus compressiceps eet graag jonge vis, maar ook garnalen en ongewervelden staan op het menu, in het aquarium eet het bijna alles wel.
Kweek:
De Altolamprologus compressiceps legt zijn eitjes (ongeveer 150 stuks) in een leeg slakkenhuis dat te klein is voor de man( die vaak groter is dan de vrouw) maar waar de vrouw wel in kan, de vrouw bewaakt het legsel( kan ongeveer 150 eieren bevatten) tot de jongen groot genoeg zijn om voor zichzelf te zorgen.
Aquarium:
Een aquarium van minimaal 100 cm. Ingericht met een Zandoppervlak en enkele stenen, een aantal schelpen met een diameter van 10 tot 14 cm is ook aan te raden.
Aulonocranus

Aulonocranus dewindti:
Beschrijving:
DE Aulonocranus dewindti wordt ongeveer 15 cm groot.
Verspreiding:
De Aulonocranus dewindti komt vrijwel in het gehele meer in de overgangzones voor op diepten variërend tussen de 1 en 10 meter diepte , behalve in de noordelijke helft van Burundi.
Voedsel:
De Aulonocranus dewindti eet de ongewervelden van de zanderige substraten die op de bodem liggen
Gedrag:
De Aulonocranus dewindti is een maternale muilbroeder, mannen van de Aulonocranus dewindti bouwen een zandburcht tegen een kleine rots. De nesten zijn heel kenmerkend door de aanwezigheid van grof zand en kiezelstenen.
Verzorging in het aquarium:
De Aulonocranus dewindti is het best te houden in een groep met maar 1 man, op de bodem zou ik adviseren om kiezel en grof zand te leggen zodat het mannetje in staat is om een nest te bouwen.
Benthochromis

Bentochromis tricoti:
Beschrijving:
De mannen van de Bentochromis tricoti worden ongeveer 20 cm groot, de vrouwen blijven met 14 tot 16 cm een stuk kleiner.
Verspreiding:
De Bentochromis tricoti komt in het gehele Tanganyikameer voor, in het open water op diptes van 60 meter of dieper. De Bentochromis tricoti broed wel in ondieper water namelijk op20 tot 40 meter diepte. In het Zambiaanse deel van het meer beschermen de mannen een boven de rotsen gelegen territorium, terwijl bij Msalaba Tanzania de mannen een burcht van zand maken en die fel verdedigen.
Voedsel:
De Bentochromis tricoti eet voornamelijk plankton.
Verzorging in het aquarium:
Het is af te raden de Bentochromis tricoti tezamen met andere vissen te houden, aangezien de andere vissen vaak aan de verlengde vinnen van de mannelijke exemplaren “knabbelen”.